روح مک در کالبد اینتل
● از 68K تا x86
ایده اجرای سیستم عامل مک برروی پردازنده های اینتل، برای اولین بار در سال 1985 و از سوی یکی از مدیران وقت اپل مطرح شد. با این حال این ایده تا شش سال بعد و پس از عدم موفقیت سیستم عامل آن زمان اپل، یعنی system7 در بازار به واسطه گسترش windows3.0 ، در دستور کار قرار نگرفت. در همین زمان ناول نیز در تلاش بود تا با خلق یک رابط بصری مشابه مک برای سیستم عامل DR-DoS خود و نصب آن برروی پی سی های مبتنی بر اینتل، جایگزینی را برای ویندوز دست و پا کند. اما ترس از شکایت اپل مانع انجام این کار می شد. یک سال بعد، یکی از روِسای ناول با جمعی از مدیران نرم افزاری اپل دیدارکرد و آن ها را از تصمیم این شرکت مطلع ساخت. در نهایت دو شرکت تصمیم گرفتند با انجام پروژه های مشترک، این تصمیم را عملی سازند. این پروژه Star Trek نامیده شد. جالب آن که اینتل نیز در آن زمان برای رهایی از وابستگی به مایکروسافت، وعده همکاری با این پروژه را داده بود. پس از ماه ها تلاش و در مراحل پایانی تکمیل پروژه موانعی برسر راه دو شرکت قرار گرفت؛ یکی از مدیران پروژه به استخدام مایکروسافت درآمد و تغییرات مدیریتی و بروز مشکلات مالی در اپل و ... نهایتاً باعث توقف پروژه در سال 1993 شد.
تقریباً همزمان با شروع Star Trek ، اپل همکاری دیگری را با IBM و موتورولا آغاز کرده بود. IBM قصد داشت پردازنده های خانواده Power خود را به حوزه های دیگری غیر از سرورها و مین فریم ها گسترش دهد. موتورولا نیز به دنبال پردازنده های رده بالایی از خانواده RISC بود تا بتواند در بازار ایستگاه های کاری مبتنی بر RISC رقابت کند. اپل نیز برای رایانه های شخصی خود نیازمند جایگزینی قدرتمند برای پردازنده های سری 68K موتورولا بود که علاوه بر کارایی بالاتر، با آن ها سازگاری نیز داشته باشد. به این ترتیب اتحاد تاریخی AIM متشکل از این سه شرکت متولد شد و به دنبال آن خانواده جدیدی از معماری Power تحت عنوان Power PC به وجود آمد. اپل در سال 1994 از 68K به این پردازنده ها مهاجرت کرد.
پس از توقف Star Trek و مهاجرت اپل به پردازنده های Power PC تلاش های دیگری در خارج از اپل برای اجرای Mac OS برروی پردازنده های اینتل صورت گرفت، اما این تلاش ها به واسطه عدم اعطای مجوز سیستم عامل از سوی اپل پس از مدتی متوقف شدند.
اپل در آن شرایط و به واسطه برتری هایی که از طریق معماری برتر PowerPC به دست آورده بود، بیش از آن که مایل به پشتیبانی از پردازنده های اینتل باشد، مصمم بود با کمک IBM و موتورولا، کنترل انحصاری بازار توسط مایکروسافت و اینتل را از دست آن ها خارج کند.
در سال 1996 پس از آن که اپل به واسطه برخوردن به مشکل در زمینه توسعه سیستم عامل، شرکت Next را خریداری کرد، بار دیگر احتمال عرضه سیستم عاملی مبتنی بر پردازنده های اینتل شنیده می شد. (Next شرکتی بود که استیوجابز پس از ترک اپل آن را تاسیس کرده بود.) چرا که سیستم عامل این شرکت Next Step (نیای Mac OS X) برروی چندین معماری مختلف از جمله x86 اجرا می شد. یک سال بعد بسیاری از مهندسانی که برروی Star Trek کار کرده بودند، مجدداً به شرکت دعوت شدند و به این ترتیب شایعه احیای پروژه بیش از پیش قوت گرفت.
طی سال های بعد و با قدرت گرفتن پردازنده های اینتل و پیشی گرفتن از PowerPC ، موضوع حرکت اپل به سوی اینتل به تناوب شنیده می شد؛ به خصوص پس از مهاجرت اپل از Mac OS9 به Mac OS X سازگار کردن سیستم عامل جدید با x86 یک تیر و دو نشان بود. اما این امر اتفاق نیفتاد. در آگوست سال 2002 پایگاه وب eweek در مورد پروژه ای محرمانه در آزمایشگاه های اپل به نام Marklar اطلاعاتی منتشر کرد. هدف این پروژه توسعه موازی نسخه ای از Mac OSX برای پردازنده های اینتل بود. اما یک سال بعد و پس از تصمیم اپل مبنی بر استفاده از پردازنده 970 G5) PowerPC) این پروژه ملغی یا اقدامی برای روز مبادا تلقی شد. جالب آن که در همین زمان،IBM در یادداشتی داخلی دشواری مهاجرت به اینتل را دلیل اصلی انتخاب 970 PowerPC از سوی اپل اعلام کرده بود. در اکتبر همان سال، جان اسکالی که پس از ترک جابز در اپل به قدرت رسیده بود، اعلام کرد که بزرگ ترین اشتباه وی، عدم استفاده از پردازنده های اینتل در اواخر دهه هشتاد میلادی بوده است.
در سال 2004 اپل به خاطر نارضایتی از پیشرفت پردازنده های 970 Power PC ، به طور آشکار ازIBM انتقاد کرد، اما در عین حال این پردازنده ها را کاملاً قوی و رقابتی توصیف کرد. در ماه مه سال 2005، وال استریت ژورنال بار دیگر ارتباط پنهانی اپل و اینتل را به موضوع داغ رسانه ها تبدیل کرد. خبری که یک ماه بعد و با تایید پایگاه وب CNet رنگ و بوی واقعی تری به خود گرفت. و سرانجام اپل در ماه ژوین و در کنفرانس جهانی توسعه دهندگان WWDC، رسماً خبر مهاجرت به اینتل در سال 2006 را اعلام کرد.
:: بازدید از این مطلب : 78
|
امتیاز مطلب : 2
|
تعداد امتیازدهندگان : 1
|
مجموع امتیاز : 1